Oplossingen voor de voedsel crisis

We hebben allemaal genoeg sciencefictionfilms bekeken om te weten hoe het voedsel van de toekomst zal zijn zoals nietwaar? Kunnen we het voedsel dat we wensen, afdrukken? Of zullen we al onze vereiste voeding opnemen in de vorm van een eenvoudige pil? Torenblokken van hydroponic groenten kweken? Hoe dan ook, het wordt super hightech. Of is het? Eén ding is zeker, de wereld heeft een verandering nodig in de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, vooral omdat er in de nabije toekomst veel hongeriger monden zullen zijn om voor te zorgen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (UNFAO) schat dat er tegen 2050 een wereldbevolking van 9 miljard zal zijn, dat is bijna 30% meer dan vandaag. Zelfs nu hebben veel mensen geen voedselzekerheid, waar ze afhankelijk kunnen zijn van voedsel dat beschikbaar is, en sommige zijn nog steeds, letterlijk, hongerig. Maar op dit moment hebben we de middelen, in de woorden van Bob Geldof, om 'de wereld te voeden'. Dus waar gaan we fout?

Afval - 33% van al het geproduceerde voedsel wordt verspild
UNFAO schat dat één op de acht mensen niet genoeg voedsel heeft. Maar hun statistieken tonen ook aan dat 33% van het voedsel dat wordt geproduceerd, verspild blijft. Of we nu gewoon te veel kopen, aangetrokken worden door aanbiedingen van supermarkten, we te veel bewaren door 'houdbaarheidsdatum' of we willen alleen 'perfecte' groenten en fruit, het lijdt geen twijfel dat we voedsel verspillen dat veel beter zou kunnen worden gebruikt ergens anders.

Honger - 45% van de sterfgevallen bij kinderen onder de 5 jaar veroorzaakt door slechte voeding
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft verklaard dat 45% van de sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar worden veroorzaakt door slechte voeding. Dat is een echt schokkende 3,1 miljoen kinderen per jaar. Bovendien is één kind op zes, in ontwikkelingslanden, onderwogen, en een op vier heeft zijn groei op de een of andere manier belemmerd door gebrek aan voedsel. Een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in 2014 schatte dat ongeveer 805 miljoen mensen in de wereld niet genoeg voedsel hebben om gezond te leven.

Vleesproductie - Er is 7 kg graan nodig om 1 kg vlees te maken in het VK en de VS.
De VN heeft duidelijk gemaakt hoeveel problemen worden veroorzaakt door de vleesproductie, vooral de veehouderij. Het is niet alleen een bedreiging voor het milieu met de productie van schadelijke gassen, maar het is ook een bedreiging voor het regenwoud en andere dieren in het wild. Het is ook een zeer inefficiënte manier om voedsel te produceren in termen van energie die wordt ingebracht in de productie in vergelijking met uitgezette energie. In een FAO-rapport met de titel 'Livestock's Long Shadow' staat dat vee verantwoordelijk is voor meer broeikasgassen dan alle auto's en vliegtuigen in de wereld. De FAO voorspelt ook een toename van de vraag naar vlees en zuivelproducten met 60% tegen 2050, omdat veel mensen in China en India in het bijzonder rijker worden en deze veranderingen in hun dieet kunnen betalen. Dus de productie van vlees en zuivel moet dramatisch toenemen, tenzij we de manier veranderen waarop we eten.

Hernieuwbare bronnen
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) schat in hun Living Planet-rapport dat de aarde op dit moment slechts de middelen die we gebruiken in de helft van de tijd opnieuw regenereert, d.w.z. in 18 maanden. Tegen de tijd dat de bevolking is geëxplodeerd tot 9 miljard mensen, zullen we de tijd verdubbelen om middelen die worden gebruikt te regenereren. Iedereen kan zien dat het gewoon niet duurzaam is als een model. Dus, wat zullen we doen?

De oplossingen voor voedselcrisis?
Eet minder
Om te beginnen moeten degenen onder ons in ontwikkelde landen zeer waarschijnlijk minder eten, niet alleen om de planeet te redden, maar om zwaarlijvigheid te verslaan en onze eigen gezondheid te redden. Onze 'supergrote' cultuur doet ons geen gunsten en is niet iets waar we trots op moeten zijn om naar de rest van de wereld te exporteren.

Eet verstandig
Naast het eten van minder, moeten we in ontwikkelde landen ook verstandiger eten. Het is een triest feit dat mensen in ontwikkelingslanden 'westers' eten willen eten, terwijl we eigenlijk allemaal moeten eten op een manier waarop veel culturen al eeuwenlang eten - eten in het seizoen, met meer peulvruchten en granen en veel minder vlees. Dit heeft het extra voordeel dat het een meer zuinige manier van eten is.

"Foodprints"
De FAO vertelde ons dat 18% van de CO2-uitstoot afkomstig was van vee. Maar nieuwere studies (zoals Klimaatverandering en Voedingsstudies in het Jaaroverzicht van Milieu en Hulpbronnen, 2012) hebben aangetoond dat tot een kwart van de menselijke uitstoot kan komen uit de voedselproductiecyclus, inclusief landbouwproductie, ontbossing, koeling en scheepvaart. Dus wat is onze voedselafdruk, de voetafdruk gemaakt van onze voedselinname? Nou, het verschilt sterk volgens het dieet. De gemiddelde Amerikaanse voedselprint is een derde hoger dan die van een vegetariër, en de voedselprint van een veganist is veel het laagst, terwijl de voedselprint van een vleesliefhebber is zoals we veel van de hoogste verwachten. Wat wel interessant is, is dat door het uitsnijden van rundvlees we onze voedselprint onmiddellijk met een kwart kunnen verlagen, en vorig jaar deed Virgin oprichter Richard Branson precies dit. De koolstofvoedselafdruk van een voedsel verandert ook drastisch volgens de manier waarop het is geproduceerd - een tomaat die in een broeikas wordt gedwongen, heeft een aanzienlijk hogere

 

Verticale landbouw
Hydrocultuur is nu misschien een gezoem, maar sommige deskundigen denken dat dit de weg van de toekomst is. Verticale landbouw zal gebruikmaken van oude industriële gebouwen in stedelijke centra, de afstandsvoedselbehoeften tot reizen verminderen en het gebruik van land (waarvan een groot deel wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen voor veevoer), water, pesticiden en antibiotica drastisch verminderen. Op milieugebied zou de verbetering enorm zijn. Tegen 2050 zullen we misschien allemaal een vorm van verticale landbouw beoefenen in onze achtertuinen of op onze balkons.

Growing Cloned Meat
Minder zeker is de parallelle situatie waarbij vlees in laboratoria wordt 'verbouwd'. Hoewel dit zeker een verbetering zou zijn in milieunormen en voor dierenwelzijn, het elimineren van de wreedheid van dierenteelt in de fabriek, kan het voor veel mensen een stap te ver gaan. Het gaat echter zeker om de kwestie van de toegenomen vraag naar vlees in ontwikkelingslanden.

Toenemende technologische vooruitgang kan ons helpen de wereld te voeden, maar we moeten ook proberen ons eigen eetpatroon en onze levensstijl te veranderen. Met 7 miljard mensen staan e voor uitdagingen genoeg om deze planeet veilig te houden, met 9 miljard mensen zal het nog meer een evenwichtsoefening worden. We kunnen allemaal wijzigingen aanbrengen in ons dieet, zoals minder vlees en zuivel eten, in het seizoen voedsel eten en minder bewerkt voedsel eten. We kunnen allemaal een verschil maken voor de manier waarop we eten, en dat is de reden dat we Nooma hebben ontwikkeld. Nutritioneel compleet met minimale impact op het milieu, Nooma heeft de potentie om een evolutie teweeg te brengen in de manier waarop we eten en de groeiende voedselcrisis aan te pakken.

Johan Trip