Meer dan een derde van ons voedsel wordt weggegooid

Er leven ongeveer 7 miljard mensen op aarde. Daarvan schat de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (UNFAO) dat maar liefst 870 miljoen van hen, dat is één op de acht, honger lijden, lijden aan chronische ondervoeding.

Je zou denken met statistieken zoals die, dat er gewoon niet genoeg voedsel op de planeet is om iedereen te voeden. Dit is echter verre van de waarheid. De wereld produceert gemakkelijk genoeg voedsel om iedereen te voeden. Deze ongelijkheid hangt af van verschillende redenen en een van de belangrijkste is verspilling.

Wist je dat 33% van ALLE voedsel wordt verspild? (Bron: UNFAO)
Het is ongelooflijk, toch? We produceren meer dan genoeg voedsel voor iedereen in de fabriek, maar we gooien er 33% van weg. Daar zijn verschillende redenen voor:


'Perfect eten' - Supermarkten willen 'perfecte' groenten en fruit. In de competitieve bedrijfsomgeving van vandaag willen supermarkten worden gezien met de meest verse, aantrekkelijkste groenten en fruit die er zijn. Die voorbeelden die als te groot, te klein, de verkeerde vorm of de verkeerde kleur worden gezien, worden eenvoudigweg weggegooid, ondanks dat ze perfect eetbaar zijn.

Bulk kopen - Veel van ons kopen te veel vers voedsel, simpelweg omdat we het idee van 'opraken' niet leuk vinden. Vaker wel dan niet, wordt veel van dit verspild en eenvoudig weggegooid.

Supermarktaanbiedingen - De meeste mensen houden van een koopje en deals zoals kopen, één krijgen, zijn populair bij klanten. Het dwingt veel mensen echter om twee items mee naar huis te nemen in plaats van naar wat ze wilden, en vaak zal het extra item niet worden opgegeten en worden weggegooid.

Gebruiken vóór / vóór de uiterste datum - Vroeger gebruikten mensen hun zintuigen van geur, zicht, smaak en aanraking om te controleren of een stuk voedsel nog steeds eetbaar was. Tegenwoordig vertrouwen de meeste mensen op de beste houdbaarheidsdatum en -datum, waarbij ze vaak perfect eetbaar voedsel weggooien.

Is vers echt het beste? - Historisch gezien is ons altijd verteld dat vers het beste is, en dit idee wordt ons verkocht door supermarkten en de media met afbeeldingen van overvolle koelkasten vol met de mooiste groenten en fruit die er zo uitzien. Na een aantal uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken weten we nu echter dat het voedingsprofiel van een fruit of groente begint te dalen zodra het wordt geplukt, en dit blijft doen tot het wordt gegeten. Dit is met name relevant gezien het feit dat veel van onze groenten en fruit in het buitenland worden verbouwd. Bij de bron ingevroren voedsel behoudt echter zijn voedingsprofiel en is dus veel voedzamer als het wordt gegeten.

Wat is de oplossing?
Er is geen oplossing, maar enkele dingen die kunnen helpen zijn onder andere:

Veranderende attitudes - Houdingen, zowel van supermarkten als van het publiek in het algemeen, moeten veranderen met betrekking tot het uiterlijk van voedsel. Niet aandringen op 'perfect' uitziend voedsel zou een grote vermindering van verspilling van voedsel betekenen. Of dit bij de supermarkten zonder wetgeving kan worden gedaan, is discutabel, met zoveel aandacht voor voedsel dat 'vers' en ongeschonden is.

Veranderende reclame voor supermarkten - Supermarkten willen uiteindelijk meer artikelen verkopen. Hoe meer ze verkopen, hoe meer geld ze verdienen, en wat er met deze items gebeurt zodra ze hun winkel verlaten, is niet echt hun zorg. Door kopen te beperken krijg je één gratis aanbod, veel verspild voedsel kan worden vermeden.

Verwijder de beste vóór en de uiterste gebruiksdatum - Mensen moeten leren om hun eigen zintuigen te vertrouwen als ze beoordelen of een levensmiddel niet veilig is om te eten. Natuurlijk, met dingen als vlees en eieren, is het waarschijnlijk verstandig om een oort gids te hebben, maar met fruit en groenten, als het OK ruikt, voelt OK, ziet er OK uit en smaakt het prima om te eten. Angst zorgt ervoor dat veel te veel voedsel wordt weggegooid en dat het moet stoppen. Evenals verspilling helpen consumenten veel geld besparen over een jaar.

Mensen zouden voedsel beter moeten bewaren - met de meesten van ons thuis die een vriezer hebben, maken de meesten van ons er geen volledig gebruik van. Als er bijvoorbeeld een week aan vlees wordt gekocht, moet deze meestal in de vriezer worden geplaatst. Koelen is OK, maar vaak kan het vergeten en afgaan tegen de tijd dat mensen eraan beginnen om het op te eten. Consumenten kunnen helpen voedselverspilling tegen te gaan en veel geld te besparen door te zoeken naar kortingen op supermarkten. De grote supermarkten verminderen geleidelijk vers voedsel tot meer dan 90% korting om het te verkopen wanneer het zijn beste voordien-datum heeft bereikt. Eet die dag of als het vlees of vis is, bevries het.

Restjes gebruiken - Wanneer mensen voor zichzelf koken, worden de restjes vaak gewoon weggegooid. 50 jaar geleden was dit niet het geval, omdat mensen destijds de echte waarde van voedsel kenden en alles zouden gebruiken om voedselverspilling te voorkomen. Historisch gezien zijn er veel beroemde gerechten op deze manier ontstaan, waaronder Lancashire Hot Pot en de Indiase curry Jalfrezi.

Uiteindelijk moet de samenleving als geheel op een andere manier over eten gaan nadenken. Dit is wat we deden bij het ontwikkelen van Nooma. Denk aan alles wat je elke dag eet, alles wat je weggooit, en hoeveel verpakking het allemaal binnenkomt, en vergelijk het dan met Nooma, een eenvoudig voedzaam poeder dat je van alles voorziet.

 

Further reading:

Short video: http://www.bbc.co.uk/news/health-28140395

Johan Trip