Een korte geschiedenis van maaltijdvervangers

Het vervanger van een maaltijd door een poedervormige substantie wordt vaak gezien als een recente ontwikkeling of iets wat vooral door astronouten en NASA gebruikt wordt.

Het tegendeel is het geval. Maaltijdvervangers gaan helemaal terug tot de achtiende eeuw. In deze blog een kort overzicht van de ontwikkelingen en een introductie tot het de laatste ontwikkeling op de markt, Nooma.

1850 - Pemmican
De achttiende eeuw zag de eerste ontwikkeling van wat we nu een maaltijdvervanger zouden noemen. Pemmican werd uitgevonden door de inheemse Indianen in Noord-Amerika en werd uiteindelijk gebruikt door Europese kolonisten die betrokken waren bij de pelshandel, en later door poolreizigers, zoals Roald Amundsen en 'Scott of the Antarctic'.

Een hoog energetisch voedsel, de ingrediënten bestonden uit alles wat beschikbaar was, maar bevatten meestal vlees zoals bison of eland en een verscheidenheid aan fruit. Het vlees werd dun gesneden en gedroogd totdat het bros was en vervolgens in een poeder werd gebroken. Dit werd vervolgens gemengd met gesmolten vet en gemengd fruit, resulterend in dichte, voedzame ballen. Dit mengsel kan oneindig lang meegaan en kan essentiële voeding bieden in ruwe omgevingen. Veel andere inheemse volkeren in de wereld hadden vergelijkbare voedingsmiddelen, maar Pemmican is het bekendst.

De jaren 1920 - Het idee van een maaltijdvervangende pil wordt populair
Lang voordat het idee van een maaltijdpil door TV-science fiction werd gepopulariseerd, was het idee van een maaltijdpil al in de jaren twintig van de vorige eeuw in zwang geraakt. Matt Novak vertelt in zijn Paleofuture-blog hoe de maaltijdpil, hoewel hij niet als zodanig bestond, iets was dat onvermijdelijk was, en rond deze tijd werden een aantal verhalen en cartoons gepubliceerd met dergelijke producten.

The 1960s - Tang and Space Food Sticks
Met de komst van het ruimtetijdperk begon de beweging naar een tastbare, efficiënte en uit voedingsoogpunt uitgebalanceerde vorm van voedsel plaats te vinden. Het ruimteprogramma was de katalysator hiervoor, met merken zoals Tang die zichzelf adverteerde als de 'astronautendrank naar keuze', een verwijzing naar het feit dat het werd overgenomen op de Gemini-ruimtemissies. Vol met suiker en kunstmatige kleurstoffen, aroma's en verdikkingsmiddelen, verrassend genoeg is het nog steeds beschikbaar vandaag, voornamelijk in opkomende markten zoals de Filippijnen en Mexico.

Slechts drie maanden nadat Tang werd verteerd door astronaut John Glenn, gingen Space Food Cubes de ruimte in aan boord van Aurora 7 in 1962, die vervolgens voortdurend werden ontwikkeld tot ze werden vrijgegeven in de openbare verkoop genaamd Space Food Sticks. De voorloper van de hedendaagse energierepen, ze blijven nu alleen populair in Australië, waar wordt vermeld dat ze de lievelingssnack zijn van de Olympische legende Ian Thorpe.

De jaren 1970 - Nutraloaf
In de jaren zeventig werd Nutraloaf geïntroduceerd, ook bekend als Prison Loaf voor het Amerikaanse strafsysteem. Het is qua textuur vergelijkbaar met gehaktbrood en bevat een verscheidenheid aan groenten, vlees, fruit en granen, gebakken in een stevig brood. Nog steeds tot op de dag van vandaag in gevangenissen in de VS, wordt het als straf gebruikt. Met een neutrale en onaangename smaak, wordt het geserveerd aan gevangenen die de gevangenisregels hebben overtreden.

Er wordt geargumenteerd dat de Nutraloaf gevangenen voldoende voeding biedt, hoewel dit wordt aangevochten door mensen die het niet eens zijn met het gebruik ervan.

De jaren negentig - Regulering van producten voor maaltijdvervanging
Een verscheidenheid aan producten kwam op de markt in de jaren 1980 en 1990, inclusief producten van bedrijven zoals Met-Rx. In 1996 besloot de Europese Unie echter dat al dergelijke producten moesten worden gereguleerd, en daarom was Richtlijn 96/8 / EG van de Commissie van 26 februari 1996 inzake levensmiddelen die zijn bestemd om in energiebeperkte diëten te worden gebruikt voor gewichtsvermindering geboren. Het drong erop aan dat maaltijdvervangende producten een totaal aantal calorieën tussen 200 en 400 moeten bevatten, waarvan niet meer dan 30% afkomstig is van vet. Dit biedt klanten een zekere mate van bescherming op een markt waar veel onware en misleidende beweringen werden gedaan. Tot op heden bestaat er in de VS geen dergelijke wetgeving.

2000s - Diversen
Plumpy'nut - een pinda-gebaseerde bar
The Ultimate Meal - een nationaal compleet poedervoedsel
One Square Meal - een taaie bar op basis van haver

2013 - Soylent
De 21e eeuw heeft een aantal nieuwe merken voor maaltijdvervanging op de markt gebracht, maar niet zo veel als interessant als Soylent. Software ontwikkeld op basis van open source, Soylent beweert perfect qua voedingswaarde gebalanceerd te zijn en geeft het lichaam niets meer en niets minder dan het nodig heeft. De ingrediënten van Soylent omvatten maltodextrine, sucralose, Xanthaangom en visolie in bepaalde soorten van het product. Gefinancierd met crowdfunding, is het een drankje met een focus op functie in plaats van smaak, en zijn 'neutrale smaak' veroorzaakt verschillende meningen van gebruikers.

2018 - Nooma
Op het eerste gezicht lijkt Nooma misschien op Soylent, maar het maakt gebruik van een compleet andere formule en is geoptimaliseerd voor de Europese nutritionele "dagelijkse aanbeveling"

Johan Trip