Complete voeding in een shake; kan dat eigenlijk wel?

Als je druk bezig bent, kan het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet moeilijk lijken.

Koken met gezond voedsel kan tijdrovend zijn, aangezien het tijd kost om te plannen, te kopen, voor te bereiden en te koken. Afhankelijk van je inkomen, smaak en kookvaardigheden, kan het ook duur zijn.

Er is veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om een maaltijd te vervangen. De laatste ontwikkeling is gebaseerd op het idee van "Soylent", een drinkbare maaltijdvervanger. Soylent beweert het gedoe weg te nemen door een gezond dieet te handhaven door alle benodigde voeding te bieden in een drankje dat goedkoop, lekker en gemakkelijk te bereiden is.

Nooma is de doorontwikkeling van het idee van Soylent en zorgt voor een betere balans, betere smaak, minder smaakstoffen en Nooma is volledige veganistisch in tegenstelling tot Soylent.

Maar kan het eigenlijk wel, complete voeding in een shake? En is het een gezond alternatief?

Wat zijn maaltijdvervangingers?
Soylent maaltijdvervangers werden ontworpen door een groep software-engineers. Ze kwamen met het idee omdat ze gefrustreerd waren over de hoeveelheid tijd die het koste om te koken en ze merkten vaak dat ze op zoek waren naar goedkoop junkfood om tijd te besparen.

Ze wilden een oplossing bedenken die mensen voorziet van een voedselbron die gezond, goedkoop, efficiënt en toegankelijk was. Het resultaat was Soylent. Het bedrijf beweert dat je je reguliere maaltijden kunt ruilen voor soylent-maaltijdvervangende drankjes en toch alle voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt. Elke drank bevat een bron van vet, koolhydraten, eiwitten en vezels, naast een reeks micronutriënten, in 400 calorieën.

Nooma gaat een stap verder. Niet alleen willen we een volledige maaltijd in een shake bieden. De ingredienten zijn hoogwaardig. De smaak is natuurlijk en de vetten en eiwitten zijn plantaardig. Daardoor is Nooma volledig veganistisch.

Nooma koste tussen de 2,20 en 3,- per maaltijd.

Functionele voeding is voeding die vanuit een functioneel oogpunt genomen wordt. Mensen zullen bewuster omgaan met voedsel. Waarbij de focus op het binnenkriijgen van alle voedingsstoffen is. 

Bedrijven die complete drinkmaaltijden maken zijn vaak jonge startups; dit zorgt ervoor dat ze een stuk bewuster zijn dan traditionele bedrijven en hun drinkmaaltijden dan ook vaak duurzaam en plantaardig maken. 

Complete drinkbare plantaardig voeding is goed voor je gezondheid en goed voor de wereld.

Johan Trip